POČINITELJI LAJKINE EUTANAZIJE SU KAŽNJENI!

Objavljeno na: Sep 12 2013 by admin

Dragi prijatelji,

prije određenog vremena naša udruga je podnijela prijavu veterinarskoj inspekciji zbog protuzakonite eutanazije kuje Lajke.

Lajka nije imala sretan život. Tu dragu kujicu su vlasnici sustavno zanemarivali, nisu joj osigurali uvjete neophodne za život te joj nisu pružali veterinarsku skrb i njegu.Za njen težak život saznali smo dojavom susjeda koji su zamijetili da je stalno zavezana na lancu, u staroj kućici, nikad šetana i rijetko hranjena. Lanac je imao klin koji je onemogućavao veći radijus kretanja tako da je prostor oko kućice bio uprljan izmetom i blatom.Lajka se otežano kretala i imala nekoliko tvorbi na koži.Volonteri naše udruge su se uvidom u činjenično stanje uvjerili da sutvrdnje susjeda istinite te smo za početak dogovorili veterinarski pregled. Na veterinarskom pregledu je utvrđeno da se Lajka otežano kreće jer su joj uslijed  prijašnjeg nekretanja nokti bili toliko dugi da joj je kretanje  bilo bolno i otežano pri svakom koraku te je pregledom također ustanovljeno da ima kožne promjene (bradavice) koje nisu bile opasne za život te da joj ne predstavljaju opasnost za zdravlje s obzirom na tadašnji izgled te da nije potrebno odstranjivanje istih. Ukoliko bi došlo do promjena u veličini i konzistenciji kožnih promjena u budućnosti, tada  bi došla u obzir kirurška obrada te je preporučeno praćenje stanja. Budući da je vlasnik psa susjedima napomenuo da bi je on poklonio,nakon pregleda dogovorili smo sa susjedom da ćemo zajedno skrbiti o Lajki na način da ćemo je hraniti, šetati te oglašavati na našoj web stranici te facebook profilu u svrhu pronalaska novog doma. Uz našu skrb Lajka se udebljala, socijalizirala, naša volonterka ju je redovito šetala uz pomoć susjeda. Najgore od svega je što vlasnik cijelo to vrijeme nije iskazivao interes za     svog psa te je pas bio prepušten  isključivo skrbi volontera i susjeda.Međutim, Lajka je iznenada nestala, prema neslužbenim informacijama smo saznali da je eutanazirana.Tu je počela naša borba da dokažemo da su vlasnik psa i doktor veterinarske medicine protuzakonito usmrtili zdravog psa. I uspjeli smo!Epilog naše prijave je sljedeći:

1.) Lajka nikad nije cijepljena protiv bjesnoće niti čipirana te su vlasnici Z.B i G.B. iz Pule počinili prekršaj iz članka 151.st.3. toč.5 Zakona o veterinarstvu.

Temeljem istog propisa kažnjeni su kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna SVAKI plus nadoknada troškova prekršajnog postupka u iznosu od 300,00 kuna SVAKI.

2.) Vlasnik Lajke Z.B. iz Pule te doktor veterinarske medicine M.M. iz Pule proglašeni su KRIVIMA  jer su 06.10.2011. u Puli, u dvorištu na adresi vlasnika psa usmrtili kuju Lajku protivno odredbama čl.9 Zakona o zaštiti životinja čime su počinili prekršaj kažnjiv prema čl.66, st.1 i st.3, toč.17 Zakona o zaštiti životinja. Eutanazija psa je provedena isključivo zbog financijskih razloga budući je cijena eutanazije niža od cijene liječenja psa (odstranjivanje tvorbe na koži) te je iz navedenih razloga vlasnik psa zatražio eutanaziju psa a dr.vet.med.je eutanaziju izvršio.

Vlasnik Lajke Z.B. i doktor veterinarske medicine M.M. kažnjavaju se novčanom kaznom od 5000,00 kuna SVAKI plus nadoknada troškova prekršajnog postupka u iznosu od 300,00 kuna SVAKI.

Želimo istaknuti da je Zakonom o zaštiti životinja (čl.9) propisano da se životinja može usmrtiti ako bi liječenje bilo dugotrajno i povezano sa patnjama a ishod liječenja neizvjestan, ako je životinja dostigla visoku starost te joj otkazuju osnovne životne funkcije, ako životinja boluje od neizlječive bolesti, u slučaju mjera suzbijanja zaraznih bolesti. Lajka je usmrćena isključivo zbog financijskih razloga.Ona već više od godinu i pol nije među nama. U ovom životu živjela je na lancu, rijetki trenuci sreće bili su joj dolasci naših volontera, šetnje do mora. Više nije na lancu, trči iza duge sa tisućama svojih prijatelja koji su također usmrćeni iz besmislenih razloga, jer su ljudima dosadili, jer puštaju dlake, jer vlasnici idu na more, jer je jeftinije psa ili mačku ubiti nego li ih liječiti,jer ljudi misle da mogu to nekažnjeno napraviti. ALI NE MOGU! Ovo je primjer da se takvi postupci kažnjavaju. Lajku ne možemo vratiti ali molimo vas u ime tisuće pasa i mačaka koji žive bijednim životom poput Lajke prijavljujte zlostavljanja, prijavljujte zanemarivanja, prijavljujte napuštanje i odbacivanje štenaca i mačića! Nemojte biti kukavice i stavljati dobrosusjedske odnose ispred nečijeg života i nemojte misliti da će to netko drugi napraviti. Napominjemo da mi nismo institucija koja može kazniti počinitelje ali zato činimo sve da ih prijavimo. Na putu dokazivanja krivnje viša državna veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić nam je uvijek bila potpora i svakoj našoj prijavi se posvetila profesionalno, uz izniman trud. Hvala joj na tome. Nas ima malo i maksimalno se trudimo ali kad bi se svi uključili u taj proces mnogi životi bi bili spašeni. I vi možete direktno poslati prijavu, i vi možete spasiti nečiji život.Lajkine tople oči sada možemo gledati samo na slici, kolike tople oči su blizu smrti? Na lancima po našim gradovima i selima, sa bačenim koricama starog kruha svaki treći dan, bez vode, mršavi, bolesni, gladni. Djelujte dok nije kasno, dok ima vremena…

Draga Lajka, nismo te zaboravili, ovo je sjećanje na  tebe….

laika biggi

7

Objavljeno: naslovnica
Tagovi: ,

Odgovorite

You must be prijavite se za komentiranje.